Detský orchester hrá už 20 rokov

05.11.2012 Žilina

Žilina 5. novembra (TASR) - Celoslovenský unikát Detský orchester u saleziánov v Žiline tento rok oslavuje už 20. výročie od založenia. V Dome umenia Fatra odohrajú súčasní aj minulí členovia v sobotu 10. novembra o 17.00 hodine koncert pre všetkých milovníkov kvalitnej hudby.

Detský orchester založili v septembri roku 1992 Ing. Peter Vrábeľ a Mgr. Pavol Krška, hudobný skladateľ, profesor na Konzervatóriu v Žiline a držiteľ ocenenia Fra Angelica. Základným cieľom novovzniknutého hudobného telesa bolo aktívne priviesť čo najväčší počet detí k hudbe a spevu. Podarilo sa to aj vďaka ich osobného vloženiu a po čase k hudobnej sebarealizácii pozývali nielen deti, ale aj ich rodičov. Spoločne vytvorili Rodičovský zbor, ktorý funguje dodnes.

V rámci hudobného rozvoja organizuje Detský orchester pre všetkých svojich priaznivcov koncertné vystúpenia a turné, nielen v Žiline. Od roku 1992 navštívil mnohé mestá, medzi inými niekoľkokrát Bratislavu (1998, 1999, 2008) a Košice (1997). Dokonca odohral koncerty aj v susednom Poľsku - Kraków (1999).

Počas 20-ročného fungovania Detského orchestra došlo k viacerým personálnych zmenám, nielen dirigentov a vedúcich orchestra, no i hudobníkov. V súčasnosti je vedúcou osobnosťou celého orchestra, syn jedného zo zakladateľov, Mgr. Martin Krška, ktorý so svojimi spolupracovníkmi formuje nové generácie profesionálnych i rekreačných hudobníkov.

S Detským orchestrom vystúpi na koncerte pri príležitosti 20. výročia Rodičovský zbor, ktorý od roku 2006 vedie a diriguje Mgr. Barbora Brosová Lipková. Odznejú tu profesionálne upravené skladby pre Detský orchester a Rodičovský zbor, vybrané z celého 20-ročného repertoáru.

Viac informácií nájdete na stránke www.vyrocie.detskyorchester.sk a www.detskyorchester.sk.
 

Vyberte región